ПРОДУКТИ
За спаначната платка:
100 г спанак
100 г брашно
2 яйца
3 лъжици кисело мляко
1 лъжичка бакпулвер
1/2 лъжичка сол
За плънката:
300-400 г изцедено кисело мляко
1 краставица
1 стрък чесън
3-4 стръка копър
2 лъжица олио Бисер
1 лъжичка ябълков оцет
1 лъжичка сух девесил
сол на вкус
50 г орехови ядки
100 г сирене "Дунавия"
ПРИГОТВЯНЕ
Спанакът се бланшира за 1-2 мин в кипнала подсолена вода с олио. Охлажда се със студена вода и се отцежда. Пасира се, като постепенно се добавя киселото мляко. Слагат се жълтъците и се разбиват. Белтъците се правят на сняг с миксер. Прибавя се пресятото заедно с бакпулвера брашно и се разбъркват. Накрая се сипва финото спаначно пюре. Сместа се разпределя върху хартия за печене в правоъгълна тава и се изтънява. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 10-12 мин. Изпечената платка се поставя върху поръсена с едри орехи кухненска кърпа да изстине и се отделя от хартията. Покрива се с чиста кърпа, за да не изсъхне.
Обелената краставица и чесънът се нарязват на ситно и се смесват с изцеденото кисело мляко и настърганото сирене. Овкусяват се с олио Бисер, сол, оцет, девесил и наситнен копър. Спаначната платка се намазва с млечния крем. В двата й края се поръсват ленти от смлените орехи и се навива на руло. Добре е да престои 30 мин на студено, преди да се нареже.