Scroll Top

Нашите Рецепти

Мечтата на Попай


 

ПРОДУКТИ

За спаначната платка:

100 г спанак

100 г брашно

2 яйца

3 лъжици кисело мляко

1 лъжичка бакпулвер

1/2 лъжичка сол

За плънката:

300-400 г изцедено кисело мляко

1 краставица

1 стрък чесън

3-4 стръка копър

2 лъжица олио Бисер

1 лъжичка ябълков оцет

1 лъжичка сух девесил

сол на вкус

50 г орехови ядки

100 г сирене "Дунавия"

 

ПРИГОТВЯНЕ

Спанакът се бланшира за 1-2 мин в кипнала подсолена вода с олио. Охлажда се със студена вода и се отцежда. Пасира се, като постепенно се добавя киселото мляко. Слагат се жълтъците и се разбиват. Белтъците се правят на сняг с миксер. Прибавя се пресятото заедно с бакпулвера брашно и се разбъркват. Накрая се сипва финото спаначно пюре. Сместа се разпределя върху хартия за печене в правоъгълна тава и се изтънява. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 10-12 мин. Изпечената платка се поставя върху поръсена с едри орехи кухненска кърпа да изстине и се отделя от хартията. Покрива се с чиста кърпа, за да не изсъхне.

Обелената краставица и чесънът се нарязват на ситно и се смесват с изцеденото кисело мляко и настърганото сирене. Овкусяват се с олио Бисер, сол, оцет, девесил и наситнен копър. Спаначната платка се намазва с млечния крем. В двата й края се поръсват ленти от смлените орехи и се навива на руло. Добре е да престои 30 мин на студено, преди да се нареже.