Коктейл от фосфолипиди и мастни киселини за здрави клетъчни мембрани и по-бърз метаболизъм
Лецитинът е полезна добавка за всички, които силно ограничават мазнините в храната си и спортуват. Причината е в есенциалността на веществото, чийто основен вносител е лецитинът. Без холин тялото изпитва сериозни метаболитни затруднения, които трайно могат да влошат здравето му. Това прави лецитинът по-важен за покачващите килограми чрез ВВД, отколкото за отслабващите на НВД, понеже последните най-често си го набавят от храната.
В биологията лецитинът е дума за жълто-кафеникава субстанция, която можем да срещнем в клетъчните мембрани на клетките при различни животински и растителни тъкани. Там обикновено мастната смес включва коктейл от вещества: фосфорна киселина, холин, фосфолипиди, триглицериди (обикновени мазнини), сложни гликолипидни молекули, мастни киселини и глицерол. Като основен първичен ресурс за индустриално производство на лецитин се използват яйчени жълтъци и соеви бобове, където фосфатидил серинът е на сравнително най-високо ниво.
В сферата на спортното и здравословно хранене като лецитин се означава натурална субстанция, изградена от фосфолипиди (предимно фисфатидил холин) и триглицериди или директно се говори за фосфатидил холин.
Какво трябва да знаем за активните съставки на лецитина?
Основната съставка в състава на пакетираните добавки, съдържащи обработен лецитин, е натуралният фосфолипид фосфатидил холин. В по-малки количества са включени фосфолипидите: фосфатидил етаноламин, фосфатидил инозитоли и фосфатидна киселина (фосфатидат).