Scroll Top

Растителното масло

Растителното масло (олио) e мазнина, получена от маслодайни и етерично-маслени култури чрез механично пресоване или извличане по химически път. Може да бъде рафинирано или нерафинирано. Въпреки че много части от растенията могат да служат за извличане на масло, то се добива основно от семената. Растителните масла съдържат естери на мастни киселини и глицерол. Олиото може да бъде ползвано и като гориво без никаква преработка. Например първият дизелов двигател в края на 19-ти век е работел именно на растително масло (фъстъчено олио). Модерните дизелови двигатели също могат да ползват олиото (слънчогледово, рапично и др.) като гориво. Необходимо е само то да бъде затопляно на около 75 градуса Целзий за да стане по течно.

По своята химическа природа олиото е въглехидрат - молекулата му съдържа атоми на въглерод и водород (също като петрола), но съдържа и около 11% атомна маса кислород, което го прави дори по-добро гориво от нафтата.

Слънчогледовото олио съдържа висок процент ненаситени мастни киселини. Това са така наречените есенциални мастни киселини или Омега 3, 6 и 9 мастни киселини. Те не се синтезират в човешкия или животински организъм, а се приемат с храната и са изключително важни за хранителния метаболизъм при човека.

Групата Омега 6 мастни киселини участват в структурата на клетъчните мембрани, в структурата на миелина, който изгражда обвивката на нервните влакна и основен преносител на нервните импулси.

Ненаситените мастни киселини понижават съдържанието на серумния холестерол, кръвното налягане и др. като по този начин предпазват и повлияват благоприятно риска от коронарна болест на сърцето.