Scroll Top

Съвети за употреба на олио

Когато правите торта за рожден ден на ваш любим човек, сложете една супена лъжица в сместа за блата, за да стане той по-хрупкав – стар и изпитан трик от времето на нашите баби.

 

Вашата пъстърва ще се сдобие с неповторима златиста коричка, ако преди това сте я намазали добре с олио.

 

За да не преработвате менюто в крачка и вместо яйца на очи да поднесете бъркани яйца, посолете загрятата за пържене мазнина. Така ще получите почти идеално кръгла форма на това бързо и лесно ястие.

 

Пържените картофи са любимото мезе на бирата. Те стават неповторимо вкусни, ако се изпържат във фритюрник – тайната пропорция картофи−олио е много лесна за помнене – 2 към 1.

 

Тайната за златисто хрупкавата коричка не е в продължителността на пърженето, а в температурата. Кулинарните експерти препоръчват температура не повече от 130-180°С.

 

Ако сте почитател на френската кухня и често готвите с много масло, помнете, че то няма да потъмнее при пържене, ако в съда капнете няколко капки олио.

 

Ако прибавите една лъжица олио в сместа за палачинките, има по-голяма вероятност те да не залепнат за тигана. Колкото до тавана – е друг въпрос.

 

Ако намажете агнешки ребърца с олио Бисер, преди да ги изпечете във фурната, те ще придобият червено-златист тен.

 

Винаги помнете бисерното правило за готвене в тиган - олиото, в което пържите, трябва да е от 5 до 10 % от теглото на продукта.

 

Пържете в силно сгорещена мазнина и слагайте в нея малко продукти, които предварително да са добре подсушени, за да не се налага след това да четете секцията със съвети – с какво се перат петна от олио.